Sunday, March 15, 2015

Afghanistan - Very Social Dinner

* VERSIONE ITALIANA IN BASSO*

After visiting Persia in the vicinity of Cricklewood, this week the #LondonFoodWorldTour headed south in the London map, on Kilburn High Road, and east on the world map, towards Afghanistan.
Special guest Giulia of Mondomulia, famous food and travel blogger from London, and her very nice husband Sandy.
Photo by Sara. Styling by Mondomulia. :)
Choosing the restaurant has been quite straightforward this time, given that when you google "Afghan restaurant London", Ariana II is all over the place!
The restaurant's review on Time Out is very positive and - interestingly enough - some years ago, another "World Food Tour of London" started from this very same place.

We haven't been the first to have this idea, so it seems, but, while the previous tour visited countries in alphabetical order, we explore the world as in an out-and-out road trip, (almost) only passing through bordering countries. Plus, each week we look for "locals" to guide us. This time, instead, suggestions about the afghan menu arrived from the web...
Giulia's followers twitted us to try Aushak - dumplings filled with leek, topped with ground meat and yoghurt; Bolanee Kadoo - fried turnover filled with pumpkin, and Baudinjian Buranee - fried aubergines with herbs, spices and the typical Naan bread. We followed the followers' advice and raised the pot by adding Bolanee Katchalou, mashed potatoes version of the Bolanee Kadoo.

Salvo and Sandy ordered as well a Dough: typical homemade yoghurt drink with herbs and cucumber. New and very peculiar. So peculiar that it all remained in Salvo's glass.

Kabuli Palow and Sultani Kebab
The main dishes were tasty and plentiful. We had a Sultani Kebab, skewer of ground lamb, and more lamb in chunks. We couldn't miss the Kabuli Palow, the Chef's choice: tenderly cooked lamb shank, covered with basmati rice, carrots, almonds, pistachios and raisins. Good also in its chicken Kebab version.

The waitress mixed up the order and left the raisins on the lamb shank, where we asked her not to add them, while she took them off the chicken plate. She very charmingly apologised, though, and invited us to come back soon. Too bad that... the tour must go on! Next week, off to Pakistan!

* ENGLISH VERSION ABOVE* 

Dopo aver visitato la Persia in quel di Cricklewood, questa settimana il #LondonFoodWorldTour si e' spostato a sud nella mappa di Londra, su Kilburn High Road, e a est nel planisfero, in direzione dell'Afghanistan. Ospite VIP della serata Giulia di Mondomulia, famosa food e travel blogger londinese, e il suo simpaticissimo marito Sandy.
Ariana II sign, taken from https://twitter.com/PeterClaydon/status/574524847419736064
La scelta del ristorante e' stata quasi immediata, visto che cercando "Afghan restaurant London" su Google, dappertutto viene fuori Ariana II!
La recensione del ristorante su Time Out e' molto positiva e - coincidenza interessante - qualche anno fa, un altro "World Food Tour of London" era partito proprio da qui. Eh si', a quanto pare non siamo i primi ad aver avuto questa idea, ma, mentre il tour precedente visita i paesi in ordine alfabetico, noi esploriamo il mondo come in un vero e proprio road trip, passando solo (o quasi) per paesi confinanti tra loro. Inoltre, ogni settimana cerchiamo di trovare persone "locali" per farci da guida. Questa volta, invece, i consigli sul menu' afghano sono arrivati dalla rete...
I followers di Giulia ci hanno twittato di provare Aushak - raviolini ripieni al porro, ricoperti di carne macinata e yogurt; Bolanee Kadoo - fagottini fritti alla zucca, e Baudinjian Buranee - melanzate fritte con erbe, spezie e il tipico pane Naan. Abbiamo seguito il loro consiglio e rilanciato aggiungendo anche i Bolanee Katchalou, versione alle patate dei Bolanee Kadoo.

Salvo e Sandy hanno anche ordinato un Dough: bevanda fatta in casa con yogurt, erbe e cetriolo. Nuovo e molto particolare. Cosi' particolare che e' rimasto tutto nel bicchiere di Salvo.

I piatti principali sono stati gustosi e abbondanti. Abbiamo preso un Sultani Kebab, con spiedini di macinato di agnello e agnello a pezzetti. Non poteva mancare il Kabuli Palow, la specialita' della casa: tenero stinco di agnello ricoperto di riso basmati, carote, mandorle, pistacchi e uvetta. Buono anche nella sua versione al kebab di pollo.
Kabuli Palow, con un sacco di uvetta! :)

La cameriera si e' confusa con l'ordine e ha lasciato l'uvetta sullo stinco di agnello, dove le avevamo chiesto di non aggiungerla, mentre l'ha tolta dal piatto di pollo. Si e' pero scusata molto carinamente e ci ha invitati a tornare presto. Peccato pero' che... the tour must go on... Prossima settimana, Pakistan!

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