Sunday, March 29, 2015

India: down South

* VERSIONE ITALIANA IN BASSO*

The destination of the London Food World Tour for this week is India.

The restaurant was chosen by a English - Sri lankan colleague of Salvatore, Arunan.
As last time we had pakistani food, very similar to the North Indian one, Arunan thought about making us try something a bit different. So we booked a table at Radha Krishna Bhavan, that serves typical food from Kerala, a province of South West India.
From left to right // Da sinistra a destra: Raimonda, Sara, Bea, Arunan, Vera, Pia, Salvo, Saskia
Tooting Broadway is the area of the restaurant, in the south outskirts of London. From Ealing Broadway, this means quite a trip. But it was worth it.

We were 8 at the table, with German crushing majority: Saskia, Pia and two friends of her visiting London - Vera e Bea. There was us, Arunan and Raimonda, that reached us on the Spice Route after greeting us in Lithuania.

According to tradition, we ordered a broad selection of starters to share and a main each.
Papadoms with different sauces // Papadom con varie salse
Among the starters, all vegetarian:

- a stack of papadoms with various sauces and variously hot
- Masala Dosai, paper-thin crispy pancake made from rice and lentils, filled with potato Masala
- Uthappam, kind of rice pizza, with lentils, carrots and onions
- Velloppam, lacy, egg-like pancake, made from fermented rice with ground coconut and coconut milk, to go with a vegetarian okra curry.
After the starters we were all full already, but this doesn't mean we were put off  by the main dishes.
As Arunan suggested, many of us had "Keralian" curries with chicken or Avial, mafe of mixed vegetables cooked with coconut, yogurt and spices. Among the other curries we tasted the Malabar, with several vegetables and coconut, and the aubergine Brinjai Masala.

Very peculiar the fried rice with small shrimps and eggs and the sweet coconut bread, called Paratha.
Two of the portions of rice we had ordered never showed up. Better like that: we haven't even managed to finish what we had on the table.

If the food was abundant, the water was a luxury commodity: we had to ask for it 3-4 times before they actually served it to us... one glass at a time.

Our London Tour will resume from Nepal in two weeks.
Next weekend we will be in Italy to gorge on lasagne, lamb and colombas.
Happy Easter and see you soon!

* ENGLISH VERSION ABOVE* 

Kerala fried rice and curries

La destinazione del London Food World Tour per questa settimana e' l'India.
Il ristorante e' stato scelto da un collega anglo-cingalese di Salvatore, Arunan. Visto che la scorsa volta abbiamo mangiato cibo pakistano, molto simile a quello dell'India del nord, Arunan ha ben pensato di farci provare qualcosa di diverso. Abbiamo quindi prenotato un tavolo al Radha Krishna Bhavan, che serve cibo tipico del Kerala, provincia dell'India sud occidentale.

Tooting Broadway e' la zona del ristorante, nella periferia sud di Londra, il che, da Ealing Broadway, vuol dire una bella traversata. Ma ne e' valsa la pena.

Al tavolo eravamo in 8, con schiacciante maggioranza tedesca: Saskia, Pia e due sue amiche in visita a Londra - Vera e Bea. Poi c'eravamo noi e Raimonda, che ci ha raggiunti sulla via delle Indie dopo averci salutati in Lituania. Infine - beato tra le donne - Arunan.

Come da tradizione, abbiamo ordinato una vasta scelta di antipasti da condividere e un piatto principale a testa.

Tra gli antipasti, tutti vegetariani:
- una pila di papadom con salsine varie e variamente piccanti
- Masala Dosai, crepe croccante di riso e lenticchie, ripiena di patate Masala
- Uthappam, una specie di pizza di riso, con lenticchie, carote e cipolle
- Velloppam, crepe sottile, rigonfia al centro, fatta di riso fermentato, con cocco grattugiato e latte di cocco, per accompagnare un curry vegetariano all'ocra.

Chicken curry and coconut Paratha




Gia' dopo gli antipasti eravamo tutti sazi, ma non per questo ci siamo lasciati scoraggiare alla vista dei primi piatti. Su consiglio di Arunan, molti di noi hanno optato per i curry "Keralian" al pollo o Avial, fatto di verdure miste cucinate con cocco, yogurt e spezie. Tra gli altri curry che abbiamo assaggiato, il Malabar, con diverse verdure e cocco, e il Brinjal Masala, a base di melanzane.

Molto particolare anche il riso fritto con piccoli gamberetti e uova e il pane dolce al cocco, detto Paratha.
Due delle porzioni di riso che avevamo ordinato, non sono mai arrivate. Meglio cosi': non siamo riusciti a finire neanche quello che avevamo sul tavolo.

Se il cibo era abbondante, l'acqua era un bene di lusso: abbiamo dovuto chiedere 3-4 volte prima che ce la servissero... un bicchiere alla volta.

Il nostro tour londinese riprendera' dal Nepal tra due settimane.
Il prossimo weekend saremo in Italia a rimpinzarci di lasagne, agnello e colombe.
Buona Pasqua e a presto!

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