* VERSIONE ITALIANA IN BASSO *
During our London Food World Tour, we found tons of Indian, Chinese, Thai, Vietnamese restaurants... When looking for a filipino restaurant, we had to hunt for it high and low.
Once we found it, though, we've been amazed by an explosion of colours, aromas and flavours!
But first things first...
We met Saturday at lunch in front of Lutong Pinoy, which simply means "filipino cuisine", cosy restaurant near Earl's Court station.
With us, the habitues Marco - exceptionally on time - Vaani, Thinesh, Paola and Saskia.
New friends also came on board: Kenneth, Reggiel and Talisa. All three of them from Philippines, they welcomed us with great enthusiasm and shared with us many stories about the culture, history and food of their country. Like proper hosts, they also disclosed for us the secrets of the menu.
That's how we ended up having Chicharon Bulaklak, fried pork intestines! Crunchily unusual.
But above all... Kamayan!
Have you ever eaten rice and pork stew with your hands? We have, and not just that...
Kamayan means in fact "eating with hands" and it is the traditional filipino way of eating.
Suddenly, an expanse of banana leaves covered our table, with on top a feast of every food known to man: on a layer of rice, there were prawns, spring rolls, the typical Adobo - marinated pork in vinegar sauce -, beef Kare Kare - with peanuts sauce -, Daing Na Bangus - marinated fish in vinegar -, and finally, the rather disturbing Dinuguan - pork offal cooked in its own blood.
The only missing thing was cutlery.
After some hesitation, we took courage and ate everything with gusto!
Talisa shows #howto eat #rice & #adobo #kamayan style: with #hands only! http://t.co/8l3H4Zljc9 #pinoyfood #foodporn pic.twitter.com/G3R7InUX7Q
— #LondonFoodWorldTour (@LondonFWT) June 2, 2015
To end with a bang, after banqueting for hours, we freshened up with Halo Halo, literally "Mixed Mixed": a sort of slush, enriched with ice cream, tapioca balls, corn, corn flakes, sweet potatoes and chickpeas. The video of our intrepid Marco, below, it's worth a thousand words...
Filipino food and hospitality really bewitched us and we hope to be able to visit this country for real one day.
After lunch, we went for a stroll in Hyde Park, where Kenneth casually met a very close friend of his, whom he hadn't seen in a long time and with whom he had always shared the dream of moving and working in London.
Overwhelmed by emotions, we said goodbye and gave each other appointment in Korea, next week.
* ENGLISH VERSION ABOVE*
Ci sono dei misteri che l'uomo non sa spiegarsi: da dove veniamo? Dove andiamo? Perche' il cibo filippino non va di moda?
Durante il nostro giro del mondo culinario, a Londra abbiamo trovato tantissimi ristoranti indiani, cinesi, thailandesi, vietnamiti... Il ristorante filippino invece abbiamo dovuto cercarlo col lumicino. Quando l'abbiamo trovato, pero', e' stata tutta un'esplosione di colori, aromi e sapori!
Ma andiamo per ordine...
Appuntamento sabato a pranzo davanti al Lutong Pinoy, che significa semplicemente "cucina filippina", grazioso ristorante vicino alla stazione metro di Earl's Court.
Ci hanno fatto compagnia gli habitue' Marco - straordinariamente in orario - Vaani, Thinesh, Paola e Saskia.
Inoltre tre nuovi amici sono saliti a bordo: Kenneth, Reggiel e Talisa. Tutti e tre filippini, ci hanno accolto con enorme entusiasmo e raccontato tante storie sulla cultura, la storia e il cibo del loro paese. E poi, come dei veri padroni di casa, ci hanno guidato alla scoperta del menu'.
Ed e' cosi' che come antipasto siamo finiti a sgranocchiare Chicharon Bulaklak, intestino di porco fritto! Croccantemente insolito.
Ma soprattutto... Kamayan!
Avete mai mangiato riso e stufato di maiale con le mani? Noi si', e non solo quello...
Kamayan significa proprio "mangiare con le mani" ed e' il tradizionale modo di mangiare delle filippine. All'improvviso il tavolo si e' ricoperto di una distesa di foglie di banano, con sopra ogni ben di dio: su un tappeto di riso erano adagiati gamberetti, verdure, il tipico Adobo - maiale marinato in salsa di aceto-, il Kare Kare di manzo - con una salsa alle arachidi - , Daing Na Bangus - pesce marinato nell'aceto - e per finire, l'inquietante Dinuguan - frattaglie di maiale cotto nel suo stesso sangue.
L'unica cosa che mancava erano le posate.
Dopo i primi indugi, abbiamo mangiato... a piene mani e di grande gusto!
Per concludere in bellezza, dopo quattro ore di banchetto, ci siamo rinfrescati con l'Halo Halo, letteralmente "Mescolato Mescolato": una specie di granita al gelato, arricchita di palline di tapioca, mais, patate dolci, ceci e corn flakes. Il video del nostro intrepido Marco, in basso, vale piu' di mille commenti...
Il cibo e l'ospitalita' filippini ci hanno veramente stregati e speriamo un giorno di poter visitare questo paese per davvero.
Dopo pranzo, siamo andati a spasso a Hyde Park, dove Kenneth ha casualmente incontrato una sua cara amica filippina che non vedeva da tempo e con cui condivideva da sempre il sogno di andare a vivere e lavorare a Londra.
Sopraffatti dall'emozione, ci siamo salutati e dati appuntamento in Korea, tra una settimana.
San Miguel beer // Birra San Miguel |
Kamayan!!! // Thanks Kenneth for the pic. |
Kamayan before and After // Kamayan prima e dopo |
Halo Halo & Halo Halo |
A fresh idea on how food revolutionise the concept of friendship #londonworldfoodtour #friendship #international #travelogue #unitedkingdom
Posted by Kenneth Joe Uy on Monday, 1 June 2015
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