Sunday, February 1, 2015

Lithuania: so fat, so good!

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Attraversata la Polonia, la carovana del #LondonFoodWorldTour continua il suo viaggio compatta e vorace verso nord-est, alla scoperta della Lituania.

Questo fine-settimana siamo stati a Krantas, non lontano da Walthamstow, ultima fermata della Victoria Line a nord di Londra.
Saskia, Nicole, Peter erano i veterani. New entry: il fidanzato di Nicole, Hayden, e Raimonda, la star lituana della giornata.
Vi aspettavate che il cibo lituano fosse pesante? Deppiu'! Vi aspettavate che fosse di un colore decente? Vi sbagliavate: e' fucsia!
Ecco a voi la šaltibarščiai, zuppa fredda alle barbabietole (da cui il colore), yogurt, uova sode, cetrioli, aneto.
Tra i piatti principali:

- Balandėliai: involtini di carne di maiale e riso avvolti in foglie di cavolo, molto simili, se non uguali, ai Gołąbki polacchi
- Cepelinai: poco digeribili "dirigibili" di patate ripieni della tipica "ciccia grassa" e ricoperti di salsa al bacon
Kepsnys "Astra": cotoletta di pollo ripiena di crema al formaggio, burro e grassezza

Poi, a un certo punto, e' comparso in mezzo al tavolo un vassoio di legno ricoperto di mini-salsicce, pane di segale fritto all'aglio, formaggio e orecchie di maiale tostate - ma light.

Scherzi a parte, c'e' da dire che il servizio e' stato davvero cortese e il cibo almeno tanto buono quanto grasso.
Per digerire il tutto, siamo gia' in cammino verso la Russia. Avrete presto nostre notizie...

*VERSIONE ITALIANA IN ALTO*

Having gone through Poland, the #LondonFoodWorldTour troop continues its journey united and insatiable towards north-east, to discover Lithuania.

This weekend we went to Krantas, not far away from Walthamstow, last stop of the Victoria Line, in north London.
Saskia, Nicole, Peter were the veterans. New entries: Nicole's boyfriend, Hayden, and Raimonda, the Lithuanian star of the day.

Were you expecting Lithuanian food to be heavy? No kidding! Were you expecting it to be of a decent colour? You were wrong: it is fuchsia!
Fuchsia like the šaltibarščiai, cold soup with beetroots (hence the colour), yogurt, boiled eggs, cucumber, dill (see picture above).

Among the main dishes:

- Balandėliai: minced pork and rice wrapped in cabbage leaves, very similar, if not identical to the Polish Gołąbki
- Cepelinai: potato "Zeppelins" filled with the typical "fatty meat" and dressed with bacon sauce
Kepsnys "Astra": chicken steak, filled with cheese, butter and fatness cream

And then, at some point, a wooden platter materialised itself in the middle of the table, covered with mini-sausages, fried rye garlic bread, cheese and toasted - but light - pig ears.
Jokes apart, we have to say that the service was very good and the food was at least as good as it was fat.

To digest it all, we've already started walking towards Russia. You'll hear soon from us...

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